The Agerpres Romanian Agency about some spanish Interviews of the author of „The Book of Whispers”

Varujan Vosganian: „Spania inca nu a facut pace cu mortii sai”

06.06.2011

 Varujan Vosganian si-a prezentat la Madrid primul sau roman tradus in spaniola. Discursul lui Varujan Vosganian se misca cu exuberanta poetica, cu fraze scrise pe linia orizontului si stapanirea unui birocrat, cu idei de punct si virgula, in care a doua parte contrazice cele spuse in prima. Scriitorul roman, venit in Spania pentru a-si promova romanul, este si politician: a fost ministru de finante, intre 2006 si 2008, este senator si prezideaza Uniunea Armenilor din Romania, de la infiintarea ei in 1991. In „Cartea Soaptelor” el prezinta istoria genocidului armean, de la gropile comune ale secolului XX, pana la intimitatea si memoria orala si senzoriala a familiei sale, noteaza luni intr-un interviu ziarul El Publico.

Intrebat daca a vrut sa prezinte istoria din punctul de vedere al invinsilor, el raspunde ca istoria nu o fac armatele, ci ideile. „Pentru a pierde este nevoie de mai multa forta. Este nevoie de convingere. „Noi nu-i elogiem pe invingatori, ci pe martiri”, spune el. Cand spune „noi”, el se refera la oamenii obisnuiti si da drept exemplu acei eroi ai poporului spaniol, care au fost invinsi in viata de toate zilele. Precum Cristofor Columb care a murit cu un sentiment de frustrare. Sau Garcia Lorca, care este o parte importanta a constiintei spaniole. Despre cei care l-au invins, nu li stie nici macar numele. Au invins in schimb ideile, pentru ca sunt prea puternice pentru a putea fi aplicate toate in epoca in care au fost gandite.

Exista zilele acestea in Spania o ampla polemica in jurul Dictionarului Biografic Spaniol in care sunt exaltati invingatorii si care ilustreaza exact contrariul celor spune de poetul roman. In opinia lui, dictionarul Academiei Regale de Istoriei arata ca opinia publica nu a facut inca pace cu mortii sai. Ce inseamna asta? Ca spaniolii nu trebuie sa repete acelasi proces, ci sa-l inteleaga, cu pasiune. Franco a lipsit poporul spaniol de libertatea de a avea drepturi politice, el si dictatura lui au incetinit dezvoltarea culturii civice a Spaniei. Cultura civica este atitudinea fundamentala cu care fiecare individ se relationeaza cu societatea. Cei care considera ca omul este un simplu individ pun la indoiala conditia de dictator a lui Franco. Insa pentru cei care considera ca omul are libertatea de a fi el insusi, si nu unul intre multi, Franco a fost un dictator.

Vosganian vorbeste in cartea sa de „noii morti”, care sunt, potrivit autorului, cei care au murit in timpul rezistentei comuniste din 1989. Din pacate ei raman necunoscuti in Romania pentru ca numele lor nu se arata. Potretele lor nu sunt vazute nicaieri. De aceea ei continua sa rataceasca printre noi, spune el. Existenta marturiilor directe si a victimelor fac ca aceste traume sa nu poata fi depasite. Sunt lucruri care nu pot fi uitate, dar care se pot transforma – spune el – din rana in idee. Nietzsche spunea ca un bolnav este mai creativ cand isi cunoaste propriul corp si devine astfel mai sensibil. Aceste rani ne sensibilizeaza. Transformarea unei rani in idee este un proces de eliberare: ranile dor, dar nu ne mai izoleaza.

Cartea lui a facut sa se scrie despre genocidul armean mai mult decat s-a scris din 1915. Literatura ofera aceasta posibilitate de prezenta o povestire pe care istoria o expune in mod abstract. Pentru ca istoria inseamna o insiruire de date pe cand intr-o carte de literatura gasesti fete, pe care este greu sa le uiti. Nu este o carte doar despre poporul armean, ci si despre „apatrizi” – cei expulzati legal din toate tarile. Care este parerea lui Vosganian despre expulzarea tiganilor romani din Franta? El spune ca toti oamenii sunt liberi, iar traditia si cultura lor trebuie respectate, indiferent de etnia lor. Cand o persoana restrictioneaza libertatea altei persoane si ii creeaza neplaceri trebuie sa suporte consecintele. Daca un grup de persoane devin ostile fata de o comunitate, trebuie intervenit pentru a i se pune capat. De aici si pana la declansarea unei atitudini ostile fata de toti membri unei etnii exista insa o diferenta.

Intrebat daca Uniunea Europeana si-a incalcat principiile privind dreptul la libera miscare, Vosganian a tinut sa precizeze ca este un caz inchis. Atitudinea UE a fost corecta, potrivit lui, iar autoritatile franceze si-au schimbat atitudinea. Sunt romii considerati in Romania, cetateni cu drepturi depline? In Romania, toti cei care respecta legea au drepturi egale. Inclusiv tiganii, conchide el.

Textul poate fi lecturat si pe adresa

http://www.epochtimes-romania.com/news/2011/06/varujan-vosganian-spania-inca-nu-a-facut-pace-cu-mortii-sai—113779

Fotot: Monumentul Valle de los Caidos