Mesaj prietenesc de la Riri Manor, din Israel

Doamna Riri Manor este poeta, scrie atat in romana cat si in ebraica, conduce Asociatia Scriitorilor Romania-Israel si a tradus autori importanti, precum Ana Blandiana sau Mircea Dinescu. Este , de asemenea, o distinsa specialista in neuro-oftalmologie. A tradus recent si „Fram, ursul polar” al lui Cezar Petrescu dar datorita indaratniciei cu care COPYRO apara uneori interesele institutiei mai degraba decat pe cele ale promovarii literaturii romane, volumul nu a putut inca fi tiparit. Tot doamna Manor ne-a promis traducerea in ebraica a primului capitol al Cartii soaptelor si publicarea sa in Israel.  

Iata ce ne povesteste Riri:

Pomeniti in carte de Dublul concert cu Oistrah si Menuhin,  care se intalneau atunci la Bucuresti, in toamna lui 1958, pt prima oara.


Cu o ocazie cand ne vom vedea trebuie sa va povestesc cum inarmata cu 18 ani si cu intuitii prompte am trecut FARA BILET – caci nu au existat de vanzare la nepusii pe linie-am trecut TREI linii de politisti si controlori si am intrat la Atheneu  dar fiindu-mi frica sa nu fiu reperata neavand loc am tot privit in sala si am vazut un singur loc liber in fata. Poate membra de Partid care avea locul mi-am zis ca nu vine Slava Domnului. M-am asezat. Eram langa o doamna frumoasa.dar batrana- avea vreo 30 de ani! La aplauze nu am inteles dece Menuhin se uita in directia mea si imi face semne cand tot ce imi doream era sa nu fiu remarcata  ,Semnele erau de fapt  pt cea de langa mine: Doamna Menuhin!

Placerea muzicii a fost cred depasita la mine in acea seara de voluptatea fraudei. Inca mai simt senzatia de triumf absolut!

Daca tot v-am povestit deja vreau numai sa stiti ca cel mai important lucru ca sa treci o bariera de controlori e sa nu te uiti inapoi si sa nu grabesti pasul cand ai trecut de ei. Mori de dorinta de a vedea ce fac ei –dar nu! Numai mersul nonsalant nu starneste banuieli.

Vedeti ce amintiri imi starneste lectura minunatei Dvoastra carti?    .. . Cartea Soaptelor este atat de puternica tocmai pentru ca a fost spusa in soapta, in  linistea care face posib il a ascultarea fiecarei soapte a memoriei sufletului . Nu ati fost preocupat sa aratati cuiva ceva–v-ati vorbit Dumneavoastra in numele celor morti si cartea a devenit o inviere si pentru cititori.