Helsinki – International Seminar dedicate to the Book of Whispers

Helsinki – International Seminar dedicate to the Book of Whispers

Luni, 11 decembrie 2023, la inițiativa doamnei Emilia Iancu, lector de limbă și cultură română la Universitatea din Helsinki, a avut loc un seminar internațional dedicat Cărții șoaptelor. Au participat cadre universitare și studenți din Finlanda, Belgia, Polonia și România. Iată scrisoarea trimisă de Emilia Iancu după eveniment:

„Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră atât de luminoasă ieri, în cadrul întâlnirii cu studenții finlandezi și polonezi. Deși au fost timizi, au discutat apoi, după plecarea dumneavoastră foarte mult despre tot ce ați zis i le-a plăcut tuturor foarte mult. Cred că, acum, înainte de sărbători, nu puteam primi un dar mai frumos decât întâlnirea cu dumneavoastră și vă mulțumesc încă o dată! Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât am descoperit că vorbiți în același fel în care scrieți cu aceeași profunzime, înțelepciune, har și luminozitate.

 

Despre Cartea șoaptelor am scris în perioada în care eram lector la Poznan, în Polonia (unde introdusesem de pe atunci romaul în programa de literature), un articol, pe care l-am regăsit pe site-ul Cărții șoaptelor. Nu cred că îl aveți însă pe cel de-al doilea, pe care l-am publicat anul trecut într-un volum publicat la Universitatea Carolină din Bratislava, așa că vă trimit volumul aici, în atașament. Înregistrarea am trimis-o separat prin wetransfer, fiind mult prea mare pentru email.

 

Sper tare mult să se traducă volumul și în finlandeză, există o scriitoare și traducătoare pe jumătate româncă, l-am cunoscut deocamdată doar pe tatăl ei, profesorul de filosofie Gabriel Sandu, de aici de la Universitatea din Helsinki, care a și participat la întâlnirea de ieri și îmi pun speranțele în persoana dumneaei. Așa că sper că vom rămâne în legătură. Vă mulțumesc mult încă o data și vă trimit cele mai frumoase gânduri dintr-un Helsinki astăzi cât se poate de polar!”