The Book of Whispers won The Romanian Academy Award for Literature

Romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, premiat de Academia Romana

Joi, 15 decembrie 2011, la ora 12.00, în Aula Academiei Române, va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pe anul 2009.
Astfel, Premiul „Ion Creangă” îi va fi decernat lui Varujan Vosganian pentru romanul Cartea şoaptelor, una dintre cele mai apreciate şi mai premiate cărţi din anul editorial 2009.

La numai trei luni de la apariţia romanului în colecţia “Fiction Ltd.” a editurii la Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă.

Varianta în limba spaniolă a romanului, El libro de los susurros, a apărut la începutul anului 2011, în traducerea lui Joaquín Garrigós. De altfel, ediţia spaniolă a cărţii a fost foarte bine receptată de cititori (tirajul s-a epuizat deja), dar şi de media, dosarul de presă al volumului cuprinzînd circa 200 de pagini de recenzii apărute în Spania, Venezuela, Columbia, Chile, Argentina.

Cartea şoaptelor va mai apărea în anul 2013 la prestigioasa editură austriacă Paul Zsolnay, în traducerea lui Ernest Wichner; în ebraică, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon; în armeană, în traducerea lui Sergiu Selian; în suedeză, la editura 2244, lansată de grupul editorial Bonnier în mai 2011 şi specializată în literaturile din zona Mării Negre – în principal literatură română.

Romanul a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul “Mihail Sadoveanu” oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul “Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului “Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Cartea şoaptelor este de o frumuseţe fascinantă, un roman care este Istoria însăşi.” (El Pais ) • „Sîntem în faţa unei cărţi de o autentică profunzime. Vosganian este un magnific povestitor european.” (La Vanguardia) • „Cartea şoaptelor este poate una dintre cărţile cele mai importante ale literaturii europene din utimii ani”. (Estandart

Foto: Festivitatea de decernarea a premiilor, Varujan Visganian impreuna cu presedintele Academiei Romane, Ion Haiduc, si presedintele sectiei Filologie – Literatura, Eugen Simion.