De la cititori-Irina Ciobotaru, Suceava

Dupa truda unei zile pline, imi iau inima in dinti si va scriu, domnule Varujan Vosganian. Sunt Irina Ciobotaru si locuiesc in Suceava. Predau literatura romana intr-un liceu din oras.
Am citit Cartea soaptelor si m-a imbogatit.Sentimentul acesta al „imbogatirii” e mai vechi, de fapt. Uneori il uit. Cel mai intens era in copilarie, cand citeam intre crengile unui mar din gradina bunicilor sau in fereastra de la camera dinspre vie, dupa ce trageam perdeaua de noapte, sa nu ma gaseasca nimeni.
 
De fiecare data cand incerc sa ma „prind” in cateva cuvinte, ca sa spun cine sunt, fara voia mea invoc copilaria. Sunt fericita ca nu am uitat-o in intregime. Si de aceea am tresarit (si va sunt recunoscatoare) cand v-am ascultat cuvintele despre Judecata de apoi, care va fi a copilului care am fost candva.
 
Va mai retin cu doar cateva randuri. Intr-una din zilele toamnei trecute, plimbandu-ma cu nepotelul meu, Raducu, prin parcul din centrul orasului, am intrat in Biserica Catolica. Raducu avea atunci doi ani si jumatate. Initiativele de acest fel ii apartin intotdeauna. A mers spre crucea cu Hristos rastignit si I-a mangaiat picioarele, m-a rugat sa il iau in brate („du-ma la domnisoala Malia” – l-am „corectat” abia dupa ce mi-am lasat un ragaz sa zambesc). I-am povestit tot ceea ce am crezut ca poate el sa priceapa (infatuare de adult…). Si pentru ca orologiul de la prefectura a inceput sa cante „Stefan, Stefan, domn cel mare”, iar Ducu a considerat inspirat sa il insoteasca prin versuri, alta voce, l-am rugat sa iesim. A protestat… Am insistat… „Ma duc doal o data la Iisus… Vleau sa-i spun o poveste”. Am stat in genunchi, in spatele lui, minute in sir, si l-am ascultat istorisind cu voce moale „Capra cu trei iezi”… O varianta in care iedul cel mic era… Iisus. Venise randul lui sa povesteasca ceea ce credea ca pot eu pricepe…
 
Cred ca aveti dreptate. In fata copilului din noi vom sta, fiecare… Si nu va fi simplu.
 
Va multumesc pentru carte si pentru generozitate. 
 
Cu pretuire.