Navigand pe bloguri-Scriitorul Vosganian: „Criza românească e criza lipsei de sens”, de Mihai Gadalean

 
Deşi e mai cunoscut ca lider liberal şi fost ministru de Finanţe, Varujan Vosganian a venit  la Cluj pentru a-şi prezenta romanul „Cartea şoaptelor”, apărut anul trecut. Lansarea cărţii vicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor din România a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară, iar volumul a fost prezentat de preşedinta Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraş, alături de scriitorii şi criticii Ovidiu Pecican, Doina Cetea şi Adrian Popescu. Romanul, o combinaţie între memorialistică şi ficţiune, descrie istoria suferinţelor comunităţii armenilor din România, din care face parte autorul, acesta mărturisind că, în opinia sa, personajul central al acestei cărţi nu e nici familia sa, nici comunitatea armeană, ci „secolul XX”.

Pornind de la propria încercare de a reconstitui şi de a-şi asuma un trecut dureros, Vosganian a pledat pentru generalizarea acestui tip de atitudine. „Criza românească e criza lipsei de sens. Din cînd în cînd, e acoperită de o pojghiţă de relativă bunăstare, dar ea rămîne, în continuare, ca nămolul unei fîntîni fără apă în sufletele noastre. Asta din cauză că nu ne abordăm identitatea cu curaj”, a explicat vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor. Varujan Vosganian crede că, „pînă cînd nu ne vom împăca cu morţii cei noi (victimele luptei anti-comuniste, tinerii morţi la revoluţia din 1989 – n.r.), nu ne vom vindeca”. „Trebuie să ne asumăm aşa cum sîntem. Asumarea porneşte, ca orice igienă, din asumarea istoriei recente”, a mai spus autorul „Cărţii şoaptelor”.

Adrian Popescu l-a comparat pe romancierul Varujan Vosganian cu scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, şi a apreciat că romanul „Cartea şoaptelor” are o destinaţie „mai mult decît europeană”.