Comentariile cititorilor – Codrin Scutaru

Scriitorul Varujan Vosganian a publicat recent o carte foarte interesanta, in aceste momente in care politica tinde sa acapareze agenda publica. Asa cum constata si autorul, ne lasam cuprinsi prea in profunzime de probleme care nu sunt esentiale sau profunde ignorand treptat analiza asupra propriului eu. Lucrarea se intituleaza sugestiv Cartea Soaptelor si puteti sa cititi cate ceva despre aceasta.  Autorul o descrie astfel: “E intr-adevar, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba si de tragedia poporului roman, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, in loc sa o traiasca.” Pentru mine aceasta fraza e memorabila…e vorba de tragedia celor care au suferit istoria in loc sa o traiasca…Imi rasuna in minte iarasi si iarasi.

“Adevărata istorie, cea care merită să fie povestită, e aceea care, oricând, dacă ar fi destui s-o povestească şi alţii s-o ţină minte, s-ar putea transforma în legendă, adică povestea cea mai puţin exactă cu putinţă. …Cartea şoaptelor e oarecum neobişnuită, căci, spre deosebire de alte istorii, aici moartea e doar un detaliu, iar mai importantă decât moartea şi, deci, decât viaţa, e memoria.”

Aparuta la doua luni dupa ce Varujan Vosganian isi incheiase mandatul de ministru de finante, Cartea soaptelor este poate cea mai completa scriere de acest gen din ultimii 20 de ani, incumba firea si drumul comunitatii armene din Romania, presarat cu amintirile Focsaniului si ale copilariei pe plaiuri moldave, amintindu-ne ca putem construi singuri redutele fiintei intru oprirea uitarii.

http://www.pointpa.ro/blog/2009/11/26/vosganian-cartea-soaptelor/