“Cartea soaptelor” a fost desemnata Cartea anului 2009

CULTURA

CARTEA ANULUI 2009: “Cartea soaptelor”, de Varujan Vosganian, a fost desemnata Cartea anului 2009.

carteasoaptelor

Cartea Soaptelor

PREMIU. “Cartea soaptelor”, de Varujan Vosganian, este Cartea anului 2009. Intr-o ceremonie desfasurata aseara la Clubul Prometheus din Bucuresti, juriul, format din redactori ai revistei “Romania Literara” si prezidat de presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, a decernat ravnitul premiu.

“Cartea soaptelor” (Editura Polirom – colectia Fiction Ltd.) este o inedita istorie a genocidului din 1915 impotriva armenilor. Romanul lui Vosganian (presedinte al Uniunii Armenilor din Romania), Varujan Vosganian are caracter autobiografic, fiind o ilustrare a traumei armenilor din Turcia, care au luat drumul exilului. “In tihna activitatii mele de ministru de Finante, am rescris de vreo trei ori aceasta carte si am taiat 150 de pagini, ca un ministru de Finante”, a explicat Vosganian.

Sase volume au fost selectionate pentru premiul Cartea Anului 2009, in valoare de 10.000 de lei: “Orfeu in infern”, al maramureseanului Nicolae Breban; “N. Steinhardt si paradoxurile libertatii” – George Ardeleanu, “Probleme personale” – Angela Marinescu, “Medgidia, orasul de apoi” – Cristian Teodorescu si “Cartea soaptelor” – Varujan Vosganian. In ultimii doi ani, premiul Cartea Anului le-a revenit lui Mircea Cartarescu (in 2007, pentru “Orbitor”) si lui Eugen Negrici (in 2008, pentru “Iluziile literaturii romane”).

Varujan Vosganian cu „Cartea şoaptelor“ (Editura Polirom) este câştigătorul premiului „Cartea anului 2009“, acordat de revista „România Literară“, cu sprijinul Fundaţiei „Anonimul“. Juriul, prezidat de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (SRR), Nicolae Manolescu, a fost format din redactori ai revistei. Varujan Vosganian a apreciat că, de fapt, ceea ce rămâne dintr-o lume sunt eroii şi poeţii. „Dacă România a luat Premiul Nobel pentru pământul românesc, merită să-l ia şi pentru limba română“, a spus Varujan Vosganian. O inedită istorie a genocidului din 1915 împotriva armenilor, cu declarat caracter autobiografic, „Cartea şoaptelor“ se constituie într-o ilustrare emoţionantă a traumei armenilor din Turcia, care au luat drumul exilului, în paginile sale scriitorul evocând convoaiele interminabile de surghiuniţi în cercurile morţii, în deşertul Deir-ez-Zor.