Cartea Soaptelor in spaniola

Cartea soaptelor de Varujan Vosganian va fi tradusa in limba spaniola

La numai trei luni de la apariţia romanului Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian la Editura Polirom (colecţia „Fiction Ltd.”), editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă. Varianta în limba spaniolă a romanului, El libro de los susurros, va apărea cel mai tîrziu la începutul anului 2011.

Printre autorii români publicaţi de editura spaniolă Pre-Textos se numără: Mihail Sebastian, Panait Istrati, Max Blecher, Dan Lungu.

Cartea şoaptelor a fost lansată pînă acum la Iaşi, Bucureşti, Craiova, Mediaş, Drobeta Turnu Severin, Alexandria, Rosiori, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Timisoara, Deva, Hunedoara, Lugoj, Braila, Galati, Constanta.

Istoria convoaielor interminabile de surghiuniţi în Cercurile Morţii, în deşertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului îşi află în paginile din Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevărat răvăşitoare.

Cartea şoaptelor începe într-un registru pitoresc, pe o străduţă armenească din Focşaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspăt prăjite şi miresmele din cămara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele şi fotografiile bunicului Garabet. „Bătrînii armeni ai copilăriei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit întîmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul neliniştitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă – a lor şi a predecesorilor.

Puteţi vizualiza dosarul de presă al cărţii aici.

Primele date din această scurtă biografie se regăsesc chiar în Cartea şoaptelor. Varujan Vosganian s-a născut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iaşi şi între decembrie 2006 şi decembrie 2008 a fost ministru al Economiei şi al Finanţelor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) –, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.